24. 3. 2015

«Recenze» Stůj při mně

Název: Stůj při mně
Původní název: Watch Over Me
Autor: Daniela Sacerdoti
Počet stran: 271
Nakladatelství: Host
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Život Eilidh Lawsonové se právě obrátil vzhůru nohama. Její manželství je v koncích a přišla o dlouho vytoužené dítě. Je duševně i fyzicky vyčerpaná a neví, co dělat. Jako by ji však něco zvláštního nutilo vrátit se do Glen Avich, malé vesničky ve skotském středohoří, kde její rodina žije po generace. Tady potkává svého nejlepšího kamaráda z dětství Jamieho McAnenu, který sám vychovává dceru. Po smrti své matky Elizabeth se Jamie smířil s tím, že budou dál rodina jen ve dvou, uzavřel se do sebe a zasvětil život dceři Maisie. Nikdo však netuší, že to byla právě Elizabeth, kdo přivolal Eilidh zpátky do Glen Avich. Přestože je už tři roky po smrti, nedokázala ztraceného a osamělého syna opustit. Teď se snaží nenápadně dopomoci tomu, aby se Jamie s Eilidh znovu sblížili. Ti se však oba bojí opakování minulosti a Elizabetin vliv má své hranice.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Když jsem se ráno za svítání probudila, život mi připadal snesitelný.
Stěží snesitelný, pravda, ale snesitelný.
Zdálo se, že se mi snad podařilo právě včas zastavit proces mizení. Možná nezmizím a nepřestanu existovat.
Možná mi život dává druhou šanci.“
- úryvek ze strany 20/21 -
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kdo nečetl knihy od nakladatelství Host, jakoby nebyl. Každým novým vydaným titulem se strhává mela, o to kdo si jej přečte dříve, či ho jen bude mít v knihovně. Titul Stůj při mě takové ohlasy neměl a já bych touto cestou ráda vykřičela, že to je obrovská chyba.

Eilidh celý život snila o dětech. Proto není divu, že se svým manželem se o to pokoušejí již řádku let. Bohužel se stále nedaří a jelikož vše má své meze, Eilidh se uzavře do sebe a snad i tím napomůže k tomu, že její manžel si najde milenku. Manželství jí ztroskotalo, dítě stále nepřichází a Eilidhina rodina podporou zrovna neoplývá. Ba naopak.

Zhrzená a naprosto zlomená Eilidh se rozhodne pro návštěvu své tety ve Skotsku, ve městečku, kde vyrůstala - v Glen Avich. Tam snad najde svůj klid. Jenže netušila, že staré rány se znovu otevírají a při prvním náhodném setkání s Jamiem, jejím nejlepším kamarádem z dětství, se stane něco, co by nepředpokládala. Na druhé straně je Elizabeth. Jamieho matka, která na svého syna i vnučku Maisie dává stále pozor. Právě díky ní, je Eilidh znovu ve Skotsku a není to vše, co tato žena zapříčiní, aby svého syna udělala šťastného. Příběh o zlomených lidech a naději, to je kniha Stůj při mně.

Spisovatelka Daniela Sacerdoti pochází původně z Itálie, ale již nějaký ten pátek žije ve Skotsku, kam také zasadila svůj příběh. Knihy píše v angličtině i italštině a román Stůj při mně, je její první knihou vydanou u nás.

Milé, to je první slovo, které mě po dočtení knihy napadá. Ačkoliv se jedná o román, nečekejte zde žádné love story, jako z pohádky. Autorka svým čtenářům nenásilně nabízí krásný a dojemný příběh o třech různých lidech, kteří toho mají mnoho společného.

Hlavní aktéři jsou obyčejní lidé, bez zbytečného přikrášlování. Děj je čtivý nejen autorčiným stylem psaní, ale i svým příběhem, který čtenáře chytne a nepustí, dokud nebude mít zcela dočteno. Vyprávění o situacích, ve kterých se může ocitnou každý z nás, bude čtenáře nejen zajímat ale svým hrdinům bude i fandit. Ačkoliv anotace na fantaskní úryvky upozorňuje, jsou tyto prvky sepsány tak jemně, že čtenáře ani nenapadne, že toto ve skutečném světě není možné.

Každý pohled vyprávění čtenáři poukáže na jejich minulost a poté nenásilně zakotví v přítomnosti. Tím si čtenář může udělat nejen obrázek na věc, ale i právě na hlavní postavy. Přestože se jedná o román pro ženy, čtenář může v tomto příběhu podchytit i životní moudra a poučení, ovšem formulované jednoduchým způsobem, že tu hlavní myšlenku pochopí až po dočtení.

Klasická beletrie k různým klišé přímo vybízí, v tomto případě je jich čtenář ušetřen. Za otřepané fráze mu je nabídnuta vlídnost a hřejivý pocit, jenž je v příbězích velmi ojedinělá a tím knize Stůj při mně dodává na jedinečnosti.

Titul Stůj při mě doporučuji každé ženě, poněvadž už jen svou výjimečností a vřelostí, si to zaslouží. Je to nádherný příběh v krásném prostředí. Tím se zrodila kniha, která by měla být v každé knihovně žen, které věří v osudovou lásku. Troufnu si říci, že titul vyplní dlouhé dny ženám všech věkových kategorií.

Doporučení 5/5
Obálka 5/5

Recenze napsána pro web LaCultura.cz
Knihu můžete zakoupit zde.








6 komentářů:

  1. Máš pravdu, keď niečo vydá HOST, okamžite sa o tom hovorí, ale na Stůj při mně akoby sa zabudlo. Ja som sa ňu narazila náhodou, keď som hľadala nejakú zaujímavú e-knihu, ktorú by som si kúpila. A román ma, rovnako ako teba, nadchol a veľmi príjemne prekvapil. Mňa po dočítaní napadlo slovo "nežný" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem sama, kdo si všiml. Doufám, že se kniha dostane do povědomí více čtenářů, jelikož by to byla vážně škoda. :-)

      Vymazat
  2. O knížce jsem doteď neslyšela, ale musím se přiznat, že mě láká :) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. :-)
      Je vážně škoda, že o ni nevíš, teda teď už jo. :-D Zkus po ní mrknout. Není to klasické čtení pro mládež, ale je pecková.

      Vymazat
  3. Obálka je pekná. Aj keď veľmi neobľúbujem knihy, kde hlavní hrdinovia riešia deti a tak, no aj napriek tomu ma knižka zaujala. Pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to ale jen zlehka, celá kniha se kolem toho netočí. :-)
      Moc děkuji. :-)

      Vymazat