6. 1. 2015

«Audio» Přízrak

Název: Přízrak
Autor knihy: Jo Nesbo
Vydavatelství audioknihy: OneHotBook
Vydavatelství knihy: Kniha Zlín
Interpret: Hynek Čermák
Délka:  14 hod. 45 min.



Harry Hole se vrací do Osla, aby zachránil svého nevlastního syna z drogistické mašinerie, které propadl. Navíc na něj byla nyní svalena i vražda. Oleg, jak se jeho nevlastní syn jmenuje, ovšem nejeví o Harryho zájem. Něco tají a Harryho úkol je zjistit co. Vraždy, feťáci a válka gangu, to je jen hrstka toho, co nám kniha Přízrak nabízí.
Harry je bývalý policista, který si prožil své a utekl do Hong Kongu. Vrací se zpět a teď teprve může začít pořádná akce. Harry je svými bývalými kolegy uznávaný a lidmi na scestí obávaný. Mluví o něm jako o opilci, ale všichni moc dobře vědí, že Harry Hole se ničeho nezalekne a rčení „jít přes mrtvoly” mu nedělá žádné potíže a už vůbec ne, když se jedná o jeho rodinu, i když bývalou…
Posluchač je tedy svědkem města prošpikovaného drogami, válkami gangu a zkorumpované policie. Nic a nikdo nemůže nikomu věřit, a tím se děj stává naprosto strašidelným a realistickým. Více dějových linií, které nám vypráví, napomáhají čtenáři  se v celém příběhu orientovat, a proto není ničím rušen  ani zmaten.
Postavy jsou tak detailně a reálně vykreslené, že i když se jedná o největšího padoucha v Oslu, dokáže s ním nejeden posluchač sympatizovat. Krev, násilí a závislost na všemožných nekalostech knize dodává na zvrácenosti. Podříznutí hrdla, únos a spousty nemyslitelných věcí jsou v této knize na denním pořádku.
Hynek Čermák, zdroj: TZ OneHootBook
Hynek Čermák, zdroj: TZ OneHootBook
Jo Nesbø je uznávaný severský spisovatel a kniha Přízrak je jeho již devátým dílem. Celému světu každou svou knihou dokazuje, že psát umí a s tímto titulem to není jinak. Norský příběh nám přibližuje stinné stránky jeho hlavního města Osla a hlavně podsvětí, se kterým se obyčejně nesetkáváme. Totálně mravně zkaženou místní policii, a proto při čtení budete mít husí kůži na rukou a postavené chloupky na zátylku, protože dopadnout vraha není nejen nelehké, ale chvílemi i přímo bezradné. Zvlášť, když prst ukazuje stále do nejvyšších míst. Kniha zvládne čtenáře polapit tak, že i osvědčený čtenář detektivek, se od  čtení nezvládne odtrhnout a nedá si klid, dokud nebude mít dočteno, a to vše si představte se zajímavým hlasem Hynka Čermáka.
Emočně nabitý příběh plný špatných věcí i světlých stránek, stejně jako chvíle, kdy se v příběhu objeví láska, či rodinné drama — to je kniha Přízrak. Děj totálně postavený na hlavu, že posluchač po ukončení svého poslouchání nebude absolutně chápat, jak mohl Jo Nesbø tak bravurně a  propracovaně  vůbec knihu napsat. Přízrak neví, co je  předvídatelnost,  a o to víc je kniha dokonalejší.
Hynek Čermák je držitelem  Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v roce 2011 ve snímku Nevinnost. Jako herec působil v několika celovečerních filmech a dokonce i v seriálech. Za interpretaci získal cenu nejlepší audiokniha roku 2013, proto není divu, že sérii o Harrym zůstal věrný. A právě proto Hynek Čermák neodmyslitelně k Joovi Nesbøvi patří.
Zpočátku může být posluchač  zmaten, kdo a koho to vlastně interpretuje, ale po prvních dvou kapitolách to je jasné a od té chvíle si můžete užít drsné prostředí s příjemným hlasem v pozadí, kdy si Hynek Čermák zvládne pohrát s intonací a dopřát nám příjemný poslech. Audio má délku přes 14 hodin, což se může zdát dost, ale věřte, že po neskutečně rychlém poslechnutí budete chtít  další dávku. Opět tu  máme jedno audio s úžasným hudebním doprovodem v určitých pasážích, který střídá melancholický zvuk až po uši drásající rock. Parádní výběr interpreta je dokreslen ještě parádnější hudbou. K tomu přijdete samotnou knihu a adept na další ocenění je na světě. 
Doporučení 5/5

Recenze psaná pro LaCultura.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat