9. 12. 2014

Jak to vidím já - Úder půlnoci

Název: Úder půlnoci
Původní název: A Stroke of Midnight
Autor: Laurell K. Hamilton
Série: Meredith Gentryová
Díl v sérii: 4.díl
Počet stran: 362
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Princezna Meredith, dědička Temného trůnu, pracovala několik let jako soukromé očko v Los Angeles. Její teta, královna Vzduchu a Temnoty, jí nabídla svůj trůn za podmínky, že počne dítě dřív než její bratranec Cel. Závod o stvoření nového života je však zároveň bojem o holý život. Cel má mnoho přívrženců, kteří se neštítí ničeho, ani vraždy. Zatímco se Merry snaží otěhotnět s královskými strážci, v Říši kouzel dojde k několika vraždám a atentátům. A Merry provede něco dosud neslýchaného ‒ přizve k vyšetřování do Říše kouzel lidskou policii. Merry je potomek pěti bohů plodnosti, přesto se jí zatím nedaří otěhotnět. Je nucena přizvat do svého lože i muže, jejichž loajalitou si není jistá. Bohyně však využívá Merry pro své vlastní plány a s každým dalším Mereditiným milováním se probouzí dlouho zapomenutá magie, která nejenže posiluje schopnosti jejích milenců, ale mění i celou Říši kouzel. A to se nemusí všem líbit...

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Pokrčil rameny. "Ať je tedy po tvém, ale já přišel kvůli příslibu sexu a jako Celovy oči a uši."
"A teď?" zeptala jsem se.
"Budu čímkoli, čím mě potřebuješ."
"Měla bys ho do obličeje mlátit pánvičkami častěji," vložil se do toho Rhys, "vypadá to, že se mu to líbí."
Další výkřik prořízl vzduch...“
-úryvek ze strany 356-
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Už nějakou dobu magie a lidskost žije vedle sebe, přesto jsou tací, co by to rádi změnili. Princezna Meredith čelí útokům na svou osobu a mezi bojem o holý život se snaží otěhotnět, aby mohla usednout na trůn a stát se královnou Vzduchu a Temnoty. Toto místo nabídla krutá královna Andais tomu, kdo dříve zplodí potomka, buď neteř Merry, nebo její vlastní syn Cel. A právě Cel jde přes mrtvoly, a to doslova. Možná časté střídání Merreditiných strážců může vést k potyčce, ale oni by pro svou princeznu udělali vše, třeba i sdílení lože s někým jiným a hlavně ochranu, kterou si nejen zaslouží, ale hlavně potřebuje. Princezna má nelehký úkol, vynechat své city a dát čistě na chemii a osud, který jí určí muže a následníka trůnu a přitom se nenechat zabít. A snad k tomu dopomůže magie, kterou Merry probouzí s každým svým sexuálním činem.

K tomu všemu Merry vzpomíná na svého otce, jehož smrt nebyla šestnáct let vyřešena. O to víc se bolest připomene, když za nejasných okolností zemřou lidský novinář a víla Beatrice, přímo na půdě Říše kouzel. Je to až moc povědomé smrti jejího otce. Proto nechce udělat tu samou chybu a svěřit vyšetřování pouze magii, ale povolává i forenzní tým, lidský tým. Jako bývalé soukromé očko, má Merry k vědě blízko a hlavně důvěru. Ovšem to se nelíbí mnoha obyvatelům Říše kouzel....

Spisovatelku Laurell K. Hamilton máme v podvědomí díky sérii Anita Blake, která se může pyšnit již šestnáctým dílem u nás vydaným. Sága Meredith Gentry nezůstává pozadu a světové ovace si značně zaslouží. Autorka dark fantasy je známá po celém světě a čtenářům stále dokazuje, že své povolání umí víc než dobře. Zda se to povedlo i v tomto případě, konkrétně čtvrtém díle o princezně Meredith, se dozvíte po přečtení knihy Úder půlnoci.


Magický svět ve kterém hlavní hrdinka společně s dalšími postavami žije, je vymyšlen přímo kouzelně. Ovšem nehledejte v příběhu žádnou pohádku, jelikož Merry je vše, jen ne sladká. Krev střídají intriky a boj. Téměř čtyři sta stran  příběhu psaného jedinečným stylem a jazykem, ubíhá rychle před očima, a to zrovna v tomto případě, je na škodu. Některé myšlenkové pochody a ukvapené činy hlavní hrdinky, můžou vést k pomatenosti. Autorka se k vysvětlení přeci jen nakonec vrátí, ale čtenář se po celou prozatimní dobu bude ptát, jak ono to vlastně bylo, a to ho v příběhu může rušit, přesto jeho poutavost jej přeci jen zaštítí.


Naopak veliké plus celého příběhu vidím v sexuálních scénách. Kdy akt není násilně vytvořen, ale sepsán pravdivě a zcela obyčejně, tudíž uvěřitelně. Mnoho čtenářů Merry srovnává právě s Anitou Blakeovou, první vydanou sérií této autorky, kdy podoba je možná právě v sexuálních scénách, kterých je v obou případech bohatě. Přesto se jedná o zcela jiný a jedinečný příběh, kdy ovšem podpis autorky je viditelný.

Úder půlnoci a celou sérii s Merredith Gentry doporučuji především čtenářům dark fantasy, kdy erotika a násilí nahrazuje něžnost a dojemné emoce.


Doporučení 3,5/5
Obálka 4/5


Recenze psaná pro Knihcentrum.cz
Knihu můžete objednávat zde.






Žádné komentáře:

Okomentovat