30. 10. 2014

Jak to vidím já...

První díl strhující fantasy trilogie Okouzlená nocí z pera Amy Plum nám ukazuje, co dokáže pro lásku obětovat šestnáctiletá Kate Mercierová v příběhu, jehož děj je zasazen do současné Paříže.

Amy Plum – Okouzlená nocí

Originální název: Die for Me
Série: Revenanti
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 320
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Šestnáctiletá Kate Mercierová žije poklidným, zcela normálním životem, dokud jí při nehodě nezemřou oba rodiče. Přestěhuje se i se starší sestrou do Paříže a před bolestí ze ztráty rodičů utíká do světa knih a pařížského umění. Pak ale potká Vincenta. Vzápětí však zjistí, že Vincent není obyčejný smrtelník, ale revenant – zvláštní bytost, jejímž údělem je bojovat proti zlým silám a nasazovat vlastní život pro záchranu lidstva. Kate se ocitá na osudové křižovatce – má se své lásky vzdát, nebo ji následovat?




Kate nikdy nepatřila k večírkovým nadšencům jako její starší sestra Georgia. Ale poté, co sestrám zemřely rodiče při tragické autonehodě, Kate začala trpět depresemi, uzavřela se do sebe a odmítá veškerou komunikaci. Po přestěhování do Paříže se rozhodne vrátit do společnosti a něco se sebou dělat. A právě v tu chvíli ho potká. Je tajemný, arogantní a až uhrančivě krásný. Kdyby jen Kate dopředu tušila, že v jejich způsobu života je tak velký rozdíl. Vincent se totiž každý den potkává se smrtí a na Kate již brzy čeká rozhodnutí. Dokáže se vypořádat se svým smutkem a odpoutat se od minulosti, anebo se své lásky vzdá navždy, protože neunese Vincentovo břemeno?

U knihy Okouzlená nocí oceníme především nápaditost, se kterou Amy Plum knihu napsala. Vymyslela si své vlastní příšery a pravidla, a tak odbočila od všech upírů a vlkodlaků, kterých je už všude nadbytek. Tato paranormální romance je psaná svižným tempem a při čtení tu nic nechybí. Zažijeme lásku sahající až za hrob, nerozlučná přátelství přetrvávající staletí, ale také se dočkáme nepřátelství na život a na smrt, protože bez pořádného nepřítele by příběh neměl ty správné grády. Ovšem užijme si i spousty napětí a humoru.

Děj se odehrává v Paříži, která nám ukazuje jak svou romantickou část, tak i tu odvrácenou, plnou nočních klubů a katakomb, v nichž číhá nejedno nebezpečí. Hlavní postavu introvertní Kate najdeme buď v kavárně, kde tráví čas nad knihou, anebo v muzeu, při prohlížení uměleckých skvostů. Naopak neodolatelný a nedosažitelný Vincent neustále trénuje na boj se zlem. Patří totiž mezi revenanty, bytosti chránící lidské životy. Lze je skutečně zabít jen upálením, jinak po smrti znovu ožívají. A jak nakonec může dopadnout srážka dvou různých světů? Na jedné straně Kate, obyčejná dívka a na straně druhé Vincent, věčně umírající strážce a ochránce lidí.

Postavy mají rozdílné charakterové vlastnosti, setkáme se s hrdiny, s padouchy, ale i s oběťmi. Ovšem nejvíce jistě oceníme snahu o zachování reálného vzezření postav. Stáří některých hrdinů přesahuje i jedno století a autorka tomu přizpůsobila jejich mluvu i chování. Která z žen by také odolala gentlemanským způsobům, se kterými se v dnešní době setkáváme jen velmi zřídka.


Příjemně mě překvapilo, že závěrečný boj byl dobře propracovaný a nepůsobil odbytým nebo uspěchaným dojmem, jak tomu u některých podobně zaměřených knih bývá. Přestože je příběh zakončený způsobem, se kterým budou čtenáři jistě spokojeni, určitě se rádi začtou do druhého dílu, jenž právě vychází pod názvem Políbená měsícem.




Hodnocení      obálka 3/5          příběh 4/5




Katka


Recenze napsaná pro Sarden.



Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: cestovani.idnes.cz

6 komentářů:

  1. Já ty vaše recenze číst nebudu holky, fakt s vámi je to hrozný :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuto knihu se hrozně těším, ale jaksi se k ní nemůžu dostat. Stejně knihu nejspíš zkusím přečíst v originále, protože takovou obálku musím mít doma! :D A pak že se nemá soudit podle obalu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně osobně se originální obálka také líbí víc.. Ale v Aj já čtení nedám, tak mi musí stačit ta naše :-D

      Vymazat
  3. Ta knížka vypadá hodně dobře :D Asi si ji taky někdy přečtu... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě přečti, já ji pořád odkládala a pak zjistila, že dělám chybu :-D, je moc pěkná :-)

      Vymazat