21. 10. 2014

Jak to vidím já - Zpívající město

Název: Zpívající město
Původní název: Das Geheimnis der singenden Stadt
Autor: Christoph Marzi
Série: Poslední čarodějka
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 240
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Catalina žije poklidným životem u starého malíře map. Učí se u něj jeho krásnému řemeslu. Jednoho dne připluje do města létající galeona Medúza a z ní vystoupí zlověstné postavy v maskách harlekýnů. Catalinin život se v ten okamžik od základu změní. Harlekýni slídí po městě a šíří kolem sebe chlad, temnotu a strach. Mají jediný úkol: zmocnit se Cataliny a dostat ji na stranu zla. Catalina utíká a s překvapením zjišťuje, že je obdařena prastarými a mocnými čarodějnými schopnosti, které už nikdo jiný neovládá. Dokáže Catalina utéct před temnými postavami a zůstat na straně dobra? Nebude to snadné. Své čarodějné schopnosti teprve objevila a její nepřátelé jsou vždycky krok před ní…


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„"Snídaně!"
Nikdo však neodpověděl. A Catalina si uvědomila, že venku v knihovně s neustále šeptajícími a šelestícími písmenky nastalo náhle hrobové ticho.“
Str. 152
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------



Catalina ve svých čtrnácti letech musela už hodně zažít. Zemřel jí otec, matka jí opustila a ona teď žije se svým strýcem v Barceloně - nejkrásnějším městě jaké zná. Strýc Catalinu zaučuje jako malířku map a do toho osudného dne si žila celkem spokojeně. Její jediný, přesto velmi milovaný kamarád El Canto, jí  vypráví příběhy, které pochytil od rybářů na moři i od lidí z města. El Canto je totiž mořský vítr.

Na druhé straně města stojí maják, díky kterému námořníci a rybáři dokáží najít cestu zpět domů. Na majáku žijí dva muži. Zlý a sadistický strážce majáku a jeho syn Jordi, který chce být všude, jen ne se svým opileckým otcem. Když se mu naskytne možnost, Jordi dostane neodolatelnou chuť utéct a na maják se už nikdy nevrátit. Tuto myšlenku ovšem zavrhne a se strachem se vydá na cestu k domovu, tam kde to nenávidí. Pak se objevují záhadní muži v maskách harlekýnů a Catalinu s Jordim svádí dohromady, aniž by to tušili. Krásná dívka Jordimu spadne z nebe a to doslova, od té doby se od sebe nehnou. Za pomoci El Canta se dvojice dává na úprk před harlekýny, strachem, chladem a tmou. Ovšem zvládnou dvě děti tento takřka nemožný úkol?

Nakladatelství Fragment na kraji roku 2014 začalo vydávat trilogii Poslední čarodějka a celý český knižní rybníček se těšil, jak fantastický příběh německého spisovatele Christopha Marziho bude vypadat. Možná někoho překvapení, že hlavním hrdinům je tak málo let, ovšem musím podotknout, že právě tento věk se ke Catalině i Jordnimu hodí. 


Catalina pomalu zjišťuje, že není jen obyčejná dívka, což jí kupodivu nikdy nenapadlo, přesto, že její jediný přítel je vítr. Nachází své vnitřní tajemství a překvapení je to tak veliké, že absolutně netuší, co si s ním počít. A proto je tento příběh pěkný. Přesto, že fantasy prvky v knize převládají, Catalina si udržela tu svou lidskou a její chování i myšlení jí absolutně věříme.

Děj má jednoduchou linii, která se poměrně dobře čte. Temné stíny, chlad, létající lodě, člověk by tomu řekl spíše scifi, přesto to neztrácí na svém kouzlu a věřím, že nejeden mladší čtenář si tuto sérii oblíbí. Díky městu, ve kterém se příběh odehrává, a minulosti protkané mapami a vyprávěním některých protagonistů, z příběhu dýchá historie, což je opět autorův dobrý tah.

V tak na prvním pohled obyčejném příběhu se setkáváme se smrtí, rodinným dramatem a přátelstvím až za hrob. Věřím, že nejedno srdíčko zaplesá nad Jordim a snad každá náctiletá dívka, si bude přát, být alespoň chvíli v Catalinině kůži. 

Právě proto bych knihu doporučila mladším čtenářkám, které si jistě z příběhu vezmou více, než starší žena. Přesto, že já sama jsem v kategorii 18+, příběh jsem si užila a určitě mě zajímá, jak Catalina s Jordim dopadnou. 

Doporučení 3/5
Obálka 3/5



Recenze psaná pro nakladatelství Fragment.
Titul můžete objednávat zde.




Mája




Žádné komentáře:

Okomentovat