21. 9. 2014

Jak to vidím já - Nevěsta ve sněhu

Název: Nevěsta ve sněhu
Původní název: Die Brautim Schnee
Autor: Jan Seghers
Série: Robert Marthaler
Díl v sérii: 2. díl
Počet stran: 384
Nakladatelství: Host
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Vlastně to měl být radostný den. Hlavní komisař Robert Marthaler se těší, až odpoledne vyzvedne na letišti svou přítelkyni Terezu, která se po třech letech vrací do Frankfurtu. Hned ráno ho však zavolají k vraždě mladé ženy. Stačí jediný pohled na zohavené tělo a je jasno: oběť byla před smrtí dlouho mučena. Marthaler a jeho kolegové tuší, že s obvyklým vyšetřovacím postupem se tentokrát nikam nedostanou. Téhož dne se nová budova policejního prezidia na Adickesově třídě ocitne pod vodou. Marthalerův tým se proto přestěhuje do starého činžovního domu: mezi bednami a nadávajícími stěhováky musí objasnit jeden z nejobtížnějších případů v dějinách frankfurtské kriminální policie. Tím však problémy Roberta Marthalera nekončí. Kvůli vyšetřování zapomene přijet pro Terezu na letiště a ona se mu pak několik dní vůbec neozývá. Jako by se po ní slehla zem. Nadřízený k jeho týmu navíc přidělí policistu, se kterým má hlavní komisař nevyřízené účty. A když se Marthaler na tiskové konferenci více než oprávněně rozzlobí, má to své následky. Svéhlavý a nepohodlný komisař, který byl svému šéfovi už dlouho trnem v oku, je postaven mimo službu...



----------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------

“Vtom strnula. Cítila, že ve tmě za ní někdo stojí. Prudce se otočila. Díval se na ni nějaký neznámý muž. Byl cizí, ale někoho jí připomínal. Potom ho poznala a rozkřičela se. Nikdo ji neslyšel. Muž ji zatlačil do chodby, vešel za ní a zavřel za sebou dveře.“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------



Frankfurt je sice krásný, ale k vraždě tu lidé nejdou daleko. Na své město hlavní komisař Robert Marthaler nedá dopustit, ale také je čím dál naštvanější na jeho obyvatele i sám sebe, že kamkoliv si zajde, tam má špatné vzpomínky na svou práci, vyšetřování vražd. Přesto jsou i klidné dny, kdy nemá takzvaně do čeho píchnout a v jeden takový se právě ocitáme, když příběh začíná. Marthalerovi se ze zahraničí vrací přítelkyně, kterou několik měsíců neviděl a už se nemůže dočkat až ji obejme. To by ale nesměl zasáhnout zákon schválnosti a všechny plány komisaři zhatit. V kanceláři, která sídlí ve zchátralé budově, se už nedá pracovat a k tomu všemu ještě stále fungující telefon hlásí, že se našla mrtvola ženy. Marthaler nezahálí a ujímá se vyšetřování i se svou partou, v oboru nadaných lidí. Ovšem to co vidí na místě činu, s ním i se všemi ostatními natolik zamává, že zapomenout vyzvednout svou čekající přítelkyni z letiště je to nejmenší, co se mu mohlo stát. 

Od této chvíle se Marthaler i se svým týmem pouští do vyšetřování zapeklitého případu a v tuto chvíli netuší, že několik týdnů bude bezradný. Nikdo nic neviděl, nikdo nic neslyšel. Mrtvou ženu nikdo nezná a celý komisařův tým musí sbírat informace po částech, které ovšem nejeví zájem se složit. Pracovní i osobní život komisaře Marthalera je jako na houpačce - jednou dole, podruhé nahoře. Když už vyšetřování začíná profitovat ze své mikroskopické práce, je nalezena další mrtvá žena a Frankfurtská kriminální policie může začít od znova. Má ovšem Marthaler ještě chuť a dovolí mu to vůbec, kvůli jeho výbušné povaze? Práce nebo přítelkyně Tereza? Jde to spojit dohromady?

Spisovatel Jan Seghers žije ve městě Frankfurt nad Mohanem, kam také tento titul zasadil. Je známý kvalitními detektivkami a Nevěsta ve sněhu opět jeho čtenáře nezklame. Krimi příběh plný různých dějových linií z pracovního vyšetřování i soukromí samotného hlavního komisaře má šmrnc a spád. Čte se velmi dobře a i přes nahuštěnost písma a četnost stránek, ji čtenář dokáže přečíst celkem rychle.

Zpočátku jsem žasla nad tím, jak autor dokázal, že jsem absolutně netušila, kdo by mohl tím pomyslným zahradníkem být. Přesto jsem si tipla a uhádla. Právě tím se přes nepatrnou podobnost nejvíce Nevěsta ve sněhu liší od severských detektivek, jelikož u nich vraha většinou nevím do poslední stránky. O napětí, ale čtenář nepřijde, jelikož si možná myslíte, že máte pravdu, ono to však může být úplně jinak, však to se také dozvíme až na samotném konci knihy.

Hlavní hrdina Robert Marthaler, je postarší chlapík a právě v tomto případě se autor velmi dobře vyřádil, jelikož dokázal zasadit mezi kriminalitu i vtipné části z komisařova osobního života. Čtenář je tedy svědkem vážnosti nad tématem vraždy, ale i úsměvných částí, jako například snaha o Marthalerovo zhubnutí. Tím nikde nezaostáváme a kniha nás nenudí. Přesto, že samotné vyšetřování není až tak podrobné,  příběhu to neškodí, jelikož je sepsán tak, že se čtenář zvládne orientovat a naopak není zbytečnými zákony a papírováním maten.

Příběh je vyprávěn ve třetí osobě a tím vás lépe vtáhne do děje a dokážete si udělat vlastní obrázek nad celým případem a právě proto vám kniha přijde velmi realistická, až strašidelná. Spisovatel Jan Seghers se totiž nespokojil s obyčejnou vraždou, ale zaměřuje se spíše k sadistickým sklonům vrahů a prošetřování všech podezřelých zapříčiní husí kůži na rukou po dobu celého čtení.

Vyprávění autora se postupem času lehce rozšíří o další postavy a zde se ukazuje jeho nadání, jelikož přechází z muže na ženu a nezalekne se ani pubertálního dítěte. Rozmanitost knihy dodává celému příběhu šťávu a kdo nemiloval Marthalerovu sérii doposud, určitě začne po dočtení této napínavé knihy.

Detektivky vydávané nakladatelstvím Host jsou známé svou akčností a čtivostí. Nevěsta ve sněhu potvrzuje pravidlo, a proto ji velmi vřele doporučuji.

Doporučení 4,5/5
Obálka 4/5


Recenze psaná pro webmagazín Rozhledna.
Knihu můžete objednávat zde.


Mája








6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Dekuji, Baru. Od tebe si to obzvlášť cenim. :-)
      Jsi mym vzorem. :-)

      Vymazat
  2. Taky naprosto souhlasím. Je to úžasná detektivka a já vraha odhalila jen pár chvil před velkým finálem. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Detektivky moc nečtu...no, uvidíme. :) Poslední dobou vidím jenom vysoká hodnocení! :D
    Jinak přibudou ještě nějaké články v projektu se Selekcí? třeba rozhovor se samotnou autorkou? Vůbec se mi s projektem nechce loučit...:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejakou urcite zkus, uvidis ze se ti detektivky zalíbí. ;-)

      Jsem moc ráda, ze se projekc se Selekci libi, bohuzel uz nas ceka pouze jedna cast, ale neboj, urcite si ji uzijes. Je to totiž soutez. Sleduj blog a FB stranky, vse se brzy dozvis. :-)

      Vymazat