20. 7. 2014

Jak to vidím já...

Ostrov s tajemnou minulostí a drsnou krajinou, to je Öland. Právě tam se již po čtvrté vydáváme s Johanem Theorinem, který na tomto ostrově trávil již od dětství každé léto a později se nechal ostrovem inspirovat ve své literární tvorbě. Spojením mystického prostředí se světovou historií a severskou detektivkou vzniká velkolepé dílo, kterým kniha Mlýny osudu bezesporu je. 

Johan Theorin – Mlýny osudu 


Originální název: Rörgast 
Série: Öland
Díl v sérii:
Nakladatelství: MOBA 
Počet stran: 504 
Rok vydání v Čr: 2014 


Anotace: Uprostřed noci zabuší na dveře bývalého námořníka Gerlofa Davidssona dvanáctiletý Jonas Kloss a s hrůzou mu vypráví o tom, že na moři viděl loď, na jejíž palubě byli umírající námořníci a šílenec se sekyrou. Na Ölandu se zatím rozbíhá hlavní turistická sezona, přijíždějí sem tisíce lidí, ne všichni tu ale chtějí strávit dovolenou nebo obdivovat krásy ostrova. Starý muž jménem Aron Fredh se vrací po mnoha letech z ciziny na Öland s jediným cílem: pomstít se. Vysvětlení je třeba hledat jak v minulosti, tak v přítomnosti, a především v bohaté rodině Klossových, která na ostrově vlastní přepychové rekreační středisko. Jediný Gerlof začíná tušit, kdo by mohl Fredh být; možná se s ním dokonce kdysi dávno setkal. Oba spolu tehdy stáli na hřbitově u čerstvě vykopaného hrobu, když vtom zaslechli, jak se z rakve ozývá bouchání...

Jonas se dopotácel dovnitř. Pod nohama ucítil měkký koberec, kapala na něj voda z jeho oblečení. Vyčerpáním klesl na podlahu. Muž ho nepřestával sledovat s nechápavým výrazem ve tváři, dveře nechal otevřené do noci. „Zavřete,“ zašeptal Jonas. „Zamkněte! Jdou po mě!“ „Kdo?“ zeptal se muž. „Mrtví. Mrtví z lodi.“  –Str. 116– 

Johan Theorin se nejprve zabýval psaním povídek, které mu později vyšly v souboru På stort alvar. Světového věhlasu však dosáhl až volnou tetralogií detektivních románů z ostrova Örland. Knihy byly přeloženy do mnoha jazyků a ovládly žebříčky bestsellerů např. v Německu, Francii, Španělsku a ve Velké Británii. Autor získal i několik prestižních literárních cen, mj. Glass Key Award a CWA International Dagger

Mrtví ožívají v Ölandu 
Jonas si chtěl letošní prázdniny užít. Celé dny se mohl buď koupat anebo potulovat po ostrově a před sebou měl vidinu vydělaných peněz za práci, kterou měl vykonat pro svého strýce a tetu. Mohl si dovolit skoro vše, protože patřil ke Klossům a to jsou ti, kterým patří Resort Ölandic a tím i skoro celý ostrov. Bohužel dopředu netušil, kam až se díky svému potulování dostane. Jen díky náhodě uprchl z lodi před vraždícím šílencem. K jeho smůle nikdo loď ani posádku nepohřešuje. Byla to tedy loď duchů, jak si zprvu myslel? A co je to za tajemný přízrak, který občas vídá u mohyly? 

Mohli byste si myslet, že smíchání severské detektivky s historií a mystikou, už bude na jeden příběh příliš. To by ale nesměl být autorem Johan Theorin, který dokáže toto všechno propojit v jeden velmi čtivý celek. Johan si opravdu dává záležet při popisování tajemných částí ostrova, ale také čtenáře neobírá o popis jeho krás. Ovšem i přes tyto popisky vám děj ubíhá rychle a rozhodně vám nepřijde, že by jich zde bylo příliš, je jich tak akorát k dotvoření dokonalé tajemné atmosféry. V historických návratech se Johan nechal inspirovat skutečnou osobou, která se vydala v té době jako Sven a Aron z velmi chudého Ölandu do Sovětského svazu. Pracovní tábory, kterými Aron prošel a velké čistky, kterých se zúčastnil, byly také podloženy skutečnými událostmi. 

Mlýny osudu jsou psány z několika pohledů, které se různě prolínají, a díky tomu má čtenář možnost vidět celkový pohled na věc. Toho si jistě zrovna v této knize mnozí budou cenit, protože nic není jen černobílé. V některých chvílích je možné, že čtenář bude muset přehodnotit své názory jak na vraha, tak na oběť. Ale dá se prominout vražda, i když je k ní člověk donucen okolnostmi? Každý má možnost si sáhnout do svého svědomí, jak by se v této situaci zachoval on.

Postavy jsou zde skvěle propracované a každý si jistě najde své oblíbence. Zápletka je místy předvídatelná, ale pořád se na ni nabalují další záhady, takže o momenty překvapení čtenář jistě ochuzen nebude. Johan Theorin ke konci pomalu rozplétá záhadu za záhadou a tak nehrozí, že by zůstalo něco nevyřešeno. 

Knihu určitě moc doporučuji, do příběhu se tak začtete, že i přes její větší objem brzy zjistíte, že už pomalu dočítáte. Ostrov si každý určitě ihned zamiluje, a i když jste nečetli předchozí díly, rozhodně vám to při čtení nevadí. Styl psaní Johana Theorina mě osobně velmi sedl a časem si chci přečíst i předchozí díly této skvělé série. 



Hodnocení              obálka 5/5           příběh 4/5 


Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Napsáno pro Severské detektivky


Zdroj 
Anotace, obálka: mobaknihy.cz
Obrázky: kultura.idnes.cz, abicko.cz

4 komentáře:

  1. Nejdřív si budu muset přečíst předchozí díly, ale vypadá to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc pěkná kniha a předchozí díly nutně číst nemusíš, je to volné pokračování :-)

      Vymazat
  2. na Mlýny jsem koukala. líbí se mi velikost knihy a i příběh vypadá rozhodně zajímavě. pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, je super.. Já se nejdřív lekla, jak je tlustá, ale zase je malá a má krátké kapitoly s ne moc hustým textem, takže pořád jen otáčíš stránky :-).. Děkuji :-) a určitě k přečtení doporučuji :-)

      Vymazat