23. 6. 2014

Jak to vidím já - Pomsta trapáků

Název: Pomsta trapáků
Původní název: Revenge of the Loser
Autor: Kowitt, N. H.
Série: The Loser List
Díl v sérii: 2.díl
Počet stran: 240
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Dannymu se sice podařilo dostat své jméno ze seznamu trapáků, přesto stále patří mezi smolaře. Navíc se pořád objevují nějaké problémy ...





----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
Jméno: Danny Shine (Vyslovuje se to jako "šajn, ne jako "šína")
Věk: 12
Škola: Základní škola Geralda Forda
Má rád: Tělocvik, chilli chipsy
Vášeň: Komiksy
Tajná obava: Že mě na volejbal vyberou jako posledního
Nejtrapnější okamžik: Když mě chytili na holčičích záchodech
Oblíbený kompliment: "Líbí se mi, jak kreslíš blití."
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Danny Shine je obyčejný dvanáctiletý kluk, rád kreslí, a to vážně dobře. Má nejlepšího kamaráda Jaspera, je zamilovaný do Asie a jeho největším problémem je to, aby se udržel aspoň na průměrném, žebříčků oblíbenosti ve škole. Daří se mu to celkem dobře, ale když na školu nastoupí nový kluk jménem Ty, cítí se Danny až moc ohrožen

Dívky po něm slintají a Ty každý den vytahuje nová esa z rukávu - dobročinné akce, krmení nemocných zvířátek, veliká akce Zelená pláň a další, k Dannyho vzteku, čísla, na které má jedině Ty. 
Ovšem když Dannyho sok vyhraje i malířskou soutěž, ve které byl Danny jasným favoritem, dojde mu trpělivost. Snad poprvé se na něj usměje štěstí a Danny zjistí, v čem Ty nevyniká, a to jakože vůbec nevyniká. 
Za pomocí Jaspera se pouští do akce „Soutěž talentů“ a nejdůležitější úkol je ten, dostat svého nepřítele na pódium. A překážky v podobě násilnické partičky, rozmazlené rádoby hvězdy a jódlovacího ředitele jsou jen vedlejší trable, které se hravě zvládnou, jelikož odměna bude veliká. Ztrapnění Ty, pana dokonalého.


Dannyho věk se do toho mého vejde dvakrát + ještě něco málo k tomu, to ale nemění nic na tom, že jsem si příběh vážně užila. 
Rádi se vracíme do školních let a trablů s tím spojených a já nejsem výjimkou. Danny a jeho partička nám vykouzlí nejeden úsměv ve tváři, nejen díky jejich strastem, ale i vzpomínkami na naše mládí, kterým se určitě nevyhneme. Stručně a vtipně psaný příběh nás přímo láká k rychlému přečtení a velmi povedené obrázky uvnitř knihy nám k tomu ještě dopomáhají. Jsou vážně na každé straně a ztotožňují se s obrázky, které si k ději tvoříte samy uvnitř své hlavy. Knihu bych doporučila spíše mladším věkovým kategoriím a třeba i těm, kteří čtení moc nedají. Možná vás vystraší počet stran (240), ale díky obrázkům, velkému písmu a krátkým větám psaným v hovorové češtině, to zhltnete za jedno odpoledne. Příběh je zábavný, milý a příjemně člověka uklidní a uvolní, zkrátka takové skvělé odreagování.

Obálka 4/5
Doporučení 4/5



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA.
Knihu si můžete objednat zde.



Mája


2 komentáře: