1. 5. 2014

Jak to vidím já...

Emmy Laybourne – Monument 14

Autor: Emmy Laybourne
Originální název: Monument 14
Série: Monument 14
Díl série: 1
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 296
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Tvá matka na tebe křičí, že nestihneš autobus. Vidí, jak se blíží ulicí. Nezastavíš se a neobejmeš ji, neřekneš jí, že ji máš rád. Nepoděkuješ jí, že je hodná, laskavá a trpělivá máma. Jistě že ne – jen seběhneš schody a utíkáš na roh ulice. Kdybys ale věděl, že je to naposled, co mámu vidíš, nejspíš by sis přál, aby ses zastavil a všechny ty věci udělal. Možná i za cenu, že by ti autobus ujel. Ale autobus se už blížil, tak jsem se rozběhl. 

Čtrnáct dětí. Jeden supermarket. A milion věcí, které nabraly špatný směr. V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourneové se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí - šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět – jak ho znají – vedou do záhuby.

Lidé s krevní skupinou A pocítí silnou reakci na kůži v podobě puchýřů. Dlouhodobé vystavení chemikálii způsobí silné krvácení vnitřních orgánů a následnou smrt.“ Podíval jsem se na Nika. Byl áčko. Osobností a očividně také krevní skupinou. „Lidem s krevní skupinou AB chemikálie způsobuje halucinace a paranoidní deziluze.“ Brayden si zabořil tvář do dlaní. „Stále se debatuje nad důsledky pro lidi s krevní skupinou B. Je pravděpodobné, že lidem s krevním typem B chemikálie způsobí dlouhodobé reprodukční problémy a pravděpodobně i sterilitu.                            - Monument 14, str. 78 -

Na knihu jsem se už dlouho těšila, a to nejen kvůli nádherné obálce. Nyní jsem se k ní konečně dostala a měla možnost si ji přečíst. A že jsem se měla na co těšit, Emmy Laybourne je spisovatelka, herečka , učitelka a podařilo se jí napsat výborně propracované dílo u kterého se jistě nudit nebudete.

Apokalypsa přichází
Jako každý den cestuje Dean do školy školním autobusem. Jenže dnešek bohužel není jako každý jiný den, z nebe začnou padat obrovské kroupy a jako jediná záchrana pro dva autobusy plné dětí se jeví nedaleký supermarket. Do jeho bezpečí se dostane čtrnáct dětí, ve věku od předškoláků až po středoškoláky, a řidička autobusu paní Woolyová, která se rozhodne vrátit do města a sehnat pomoc. Chvíli po jejím odchodu se v supermarketu spustí mříže, a tak už nikdo nemůže proniknout dovnitř ani ven. Děti se ve zprávách dozvídají, k jaké tragédii došlo a že venku za zdí je chaos. Dále přijde varování, že bude ještě hůř. Kvůli běsnění přírodních živlů došlo k úniku bojových chemických látek, které na každého účinkují jinak. Můžete jen trpět paranoiou, anebo být úplně mimo a chtít někoho sežrat. Zvládnou se děti nějak dohodnout a postarat se o sebe i přes velmi odlišné povahy? A mohou ještě vůbec někomu z venku věřit?

Děj je převážně akční, místy i vtipný a na nudu si v tomto apokalyptickém příběhu určitě stěžovat nebudete. Monument 14 Vás pohltí od první stránky a nepustí, dokud nedočtete. Kniha je psaná z pohledu středoškoláka Deana, což se mi líbilo. Měla jsem ho jako hlavní postavu ráda, i když ze začátku mezi dětmi nebyl zrovna velkým oblíbencem, ale vlivem okolností začal na žebříčku popularity stoupat a jeho charakterové vlastnosti se postupem času měnily. Navíc to byl jen člověk, žádný superhrdina, ale i přes to se rychle učil a se všemi situacemi se vypořádal obstojně. Ostatní postavy také byly skvěle propracované, každá osoba byla jedinečná, a tak Vám vůbec nedělalo problém si je všechny zapamatovat a rozeznat je až do posledního nejmladšího dítěte. Za chvíli jste věděli, kdo jsou populární fotbalisti, skaut, anebo které z dětí je nejotravnější. Právě rozmanitost postav mě překvapila nejvíce, opravdu by mě nenapadlo, že jeden autor dokáže v jednom díle popsat tolik naprosto odlišných povah. Navíc v situaci jako je tato, kdy postavy neví, zda budou zavřené v supermarketu dny, týdny nebo měsíce a dále netuší, co se stalo s jejich rodiči a zbytkem světa. Začínají panikařit a i to je popsané velmi působivě. Celý děj je vyprávěn takovým stylem, že se do příběhu rychle vžijete a vše Vám začne připadat velmi reálné. V dnešní době, kdy se každou chvíli mluví o nějakém konci světa, budete čekat už jen na ty velké kroupy, které to vše odstartují.

Knihu určitě doporučuji. Pokud máte rádi dystopie, psychologicky dobře propracované postavy a strhující děj, tak určitě neváhejte a knihu si určitě přečtěte.


Hodnocení            obálka 5/5                  příběh 5/5


Katka


Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Baronet.

Zdroj
Obálka, anotace: baronet.cz
Obrázky: zpravy.tiscali.cz, goodreads.com

15 komentářů:

  1. Na tuhle knihu se už strašně dlouho chystám, ale zatím jsem se k ní nějak nedostala. Ale strašně se na ní těším, určitě bude úžasná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě neváhej, je opravdu výborná :) Právě nejvíc těmi charaktery, že děti chvilku panikařily a pak zase chvíli uvažovaly rozumně, prostě reálně, jak by člověk asi reagoval, panikou, ale když je třeba snažit se být rozumný. Pěkná recenze Katko :)

      Vymazat
    2. Trinity Estridge: Přesně jak říká Bastera, určitě si ji přečti, stojí za to :-)
      Bastera: Děkuji moc :-)

      Vymazat
  2. Souhlasím, moc pěkná recenze! Já tuhle sérii prostě zbožňuji :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. je to výborná série, druhý díl jsem zvládla včera za jeden den, to nešlo od knihy odejít :-D, a to jsem ještě stihla hned napsal skoro celou recenzi, protože jsem se z toho musela vypovídat hned :-D, ale objeví se tu nejspíš až zítra nebo v sobotu :-)

      Vymazat
  3. Wow, to vypadá zajímavě. Takže pokud budu mít čas, vím na co se vrhnout. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělá kniha, určitě stojí za přečtení :-) není zač :-)

      Vymazat
  4. Séria vyzerá strašne super. Čítala som pár strán a tie ma vážne zaujali.
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-), určitě si přečti celou knihu, je vážně skvělá..

      Vymazat
  5. no konečně už tu na to čekám dva dny :-D pěkná recenze a knížku určitě taky doporučuju, těším se na recenzi o dvojce a že mi ji pak půjčíš :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. To víš, v rámci pravidelného přidávání občas něco musí počkat :-D dvojka už je hotová, ale přidám buď zítra nebo v sobotu :-).. jj půjčím :-)

      Vymazat
  6. vím, že Rodaw byla z knihy naprosto unesená, takže po ní možná taky sáhnu. pěkná recenze :-) na psychologii postav jsem docela zatížená, takže uvidíme, jak to na mě bude působit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. Myslím, že jsem ještě nenarazila na negativní komentáře, je to opravdu moc povedená kniha :-).. Určitě si knihu přečti a pak mi dej vědět, jak se líbila :-)

      Vymazat
    2. dám ;-) určitě na ni pak taky napíšu recenzi

      Vymazat
    3. Moc ráda si ji přečtu, baví mě pak zpětně pročítat recenze ostatních a koukat, jestli máme stejné postřehy :-)

      Vymazat