20. 4. 2014

Rozhovor - MOBA

Všichni netrpělivě čekají na další nakladatelský rozhovor. Tentokrát nám trpělivě odpovídala Moravská Bastei, neboli MOBA.












Co možná nevíte...

1. Nakladatelství MOBA vzniklo v moravské metropoli Brno na podzim roku 1991 jako společnost se zahraniční účastí. Partnerem několika českých společníků se stalo významné německé nakladatelství Bastei Lübbe sídlící v Kolíně nad Rýnem. V témže roce začalo vydávat románové sešity ve dvou řadách, které ihned po vydání zaznamenaly ohromný čtenářský ohlas a jejichž počet vzrostl na současných 26 řad měsíčně v mnoha žánrech – romány z lékařského prostředí, westerny, romány pro ženy, horory a sci-fi.

2. Stále větší podíl na celkové produkci zaujímají knižní tituly vydávané v mnoha edicích a žánrech. V roce 1992 vydalo nakladatelství svoji první knihu a i jejich počet se neustále zvyšuje na dnešních. Celkem vydalo nakladatelství MOBA do roku 2012 přes 6 000 titulů od více jak 300 autorů z celého světa a z bohaté nabídky si každý čtenář vybere to své.

3. Za více jak 22 let existence se nakladatelství MOBA vyprofilovalo na jednu z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik titulů, vydává nakladatelství MOBA každý rok téměř 400 titulů a počtem ročně vydaných titulů se řadí mezi největší česká nakladatelství. Těší nás, že jsme se od vydávání licenčních zahraničních knih postupně propracovali ke spolupráci s českými autory a v současnosti pochází více než polovina ročně vydávaných titulů z pera českých autorů. Pro česky píšící autory detektivních románů pořádáme již několik let literární soutěž nazvanou „ O poklad byzantského kupce “.

4. Nakladatelství MOBA se snaží ve své činnosti zavádět nejnovější trendy a formy prodeje a propagace, a to hlavně formou e-komerce a internetového obchodu. Od roku 2000 fungují na www.mobaknihy.cz profesionální internetové stránky, které přinášejí veškeré informace o společnosti a její činnosti. Ve stejném roce otevřelo nakladatelství MOBA svoji internetovou prodejnu, jejíž podíl obratu na celkovém obratu nakladatelství se přibližuje nejvyspělejším státům světa. Tisíce spokojených zákazníků a vysoká dynamika vývoje obratu spolu s pronikáním internetu do domácností ukazují na správnou cestu, kterou se nakladatelství MOBA vydalo vstříc svým zákazníkům.¨

5. Nakladatelství MOBA si váží životního prostředí a snaží se svou činností minimálně zatěžovat přírodu a své okolí. Převážná část produkce je proto tištěna na ekologicky recyklovaném papíru.

6. Podporujeme formou sponzoringu a darů znevýhodněné děti, hendikepované a postižené spoluobčany, seniory, opuštěná a týraná zvířata, ohrožené zvířecí druhy, kulturní a vzdělávací instituce. Jsme členy profesní organizace Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

7. Atraktivní titulní obálky zpracovávají v DTP studiu zkušení pracovníci za pomoci nejmodernější výpočetní techniky. Podklady pro obálky přebíráme od renomovaných fotografů a ilustrátorů a upravujeme je tak, aby byly co nejvíce přitažlivé pro čtenáře, charakterizovaly jednotlivé žánry a definovaly produkt jako čtení pro volný čas.


Už Vás nebudeme dále napínat, tak jdeme na samotný rozhovor.

Zajímalo by nás, jaká kritéria máte pro výběr svých knih?
Protože jsme komerční nakladatelství, je při výběru jakéhokoli titulu důležitá zejména otázka, jak širokou čtenářskou obec dokáže daný text zaujmout. Zároveň se snažíme vybírat širokou paletu titulů nejrůznějších žánrů, aby si v našem nakladatelství mohl vybrat opravdu každý. Výběr knižních titulů je trochu alchymie, dobrá kniha by podle nás měla být něčím výjimečná (tématem, příběhem, zpracováním). V praxi je to pak nesmírně náročná práce, kdy musí redaktor posuzovat text z mnoha různých stran (např. nejen z literárního hlediska, ale též z hlediska obchodního, marketingových možností, konkurenčních titulů na trhu).
Dennodenně nám do redakce přichází obrovské množství rukopisů začínajících autorů, a třebaže se z velké části jedná o texty grafomanů, občas se přece jen objeví text, který nás nějakým způsobem zaujme, který má „potenciál“. U překladových knižních titulů je pak samozřejmostí intenzivní kontakt s literárními agenturami a zahraničními nakladatelstvími (osobní setkání je možné např. na veletrzích ve Frankfurtu a v Londýně). Velké množství nabídek jednotlivých literárních agentur a nakladatelství pečlivě analyzujeme, následně jsou pak konkrétní tituly předloženy redakční radě.

Jako jedni z mála, jste na FB stránkách velmi aktivní. Je to práce, nebo spíše zábava?
Tak trošku obojí. J Myslíme si, že Facebook firmy nemůže dělat dobře někdo, kdo nemá Facebook rád a nemá k němu kladný vztah. Fanoušci to okamžitě poznají a odráží se to i v jejich reakcích. Lidé se chtějí bavit, ale na druhou stranu nechtějí pořád jen samou zábavu, občas je třeba jim nabídnout i nějakou informaci trošku vážnějšího ražení. Nelze usnout na vavřínech a říct si, že nebudeme nic vymýšlet, protože se fanoušci spokojí se suchými odkazy, to prostě nejde. Informaci jim musíme určitým způsobem podat a je pravda, že někdy je opravdu náročné vymyslet, jak příspěvek uvést, aby měl hlavu a patu. Na druhou stranu je nám pak velkou odměnou, když zaujme a jsou na něj nějaké reakce, to vždy velmi potěší. Když to tedy shrneme, je to práce, která nás baví. J

Chystáte se na každoroční veletrh Svět knihy?
Ano, chystáme.  

Pokud ano, máte pro čtenáře nějaké překvapení?
Překvapení pro návštěvníky veletrhu si nakladatelství MOBA připravilo hned několik. Za prvé nabídneme zákazníkům veletržní slevu 20% na naše knihy a kromě slev se čtenáři mohou těšit i na páteční autogramiádu spisovatele a historika Vlastimila Vondrušky a sobotní autogramiádu oblíbených spisovatelů Františka Niedla, Jana Bauera, Otomara Dvořáka a Stanislava Češky.

Jaké novinky v dohledné době vydáte?
V dohledné době, konkrétně v květnu, se čtenáři mohou těšit na již čtvrtou severskou detektivku od Håkana Nessera, která má název Žena s mateřským znaménkem, dále například na třetí knihu z edice Barvy lásky od Kathryn Taylor, jenž nese název Ztracená a kterou jistě ocení především čtenářky erotických romancí. Když už jsme u těch čtenářek, tak v květnu vyjde také dlouho očekávané pokračování Kočáru do neznáma od Hany Marie Körnerové, které autorka pojmenovala Třetí přístav. Na závěr bychom určitě neměli zapomenout zmínit i vydání dalšího dílu o Dannym Shinovi - puberťákovi, jehož jméno se v předešlé knize dostalo na holčičích záchodcích na seznam největších trapáků. Kniha má příhodný název Pomsta trapáků a opět můžeme mladým čtenářům slíbit, že bude minimálně stejně tak zábavná jako ta předchozí. J


Velmi děkujeme za poskytnutí rozhovoru. Vždy si toho velmi ceníme, jelikož víme, kolik práce nakladatelství mají. Ještě jednou veliké díky, které tentokrát patří nakladatelství MOBA.

FB: https://www.facebook.com/moba.cz?fref=ts
Stránky: http://www.mobaknihy.cz/
Eshop: http://shop.mobaknihy.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat