26. 4. 2014

Jak to vidím já...

Gregg Olsen – Zrada

Autor: Gregg Olsen
Originální název: Betrayal
Série: Prázdné rakve
Díl série: 2
Nakladatelství: Fortuna Libri edice Fortuna Teen
Počet stran: 280
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Stalo se to velice rychle, jak už to u tak strašných věcí bývá. K Olivii se přiblížila čepel nože a zapíchla se jí do hrdla. Prudce a zuřivě. A jen vrah mohl vnímat ironii jejích posledních slov: Teče mi krev! Když na večírku kdosi ubodá Olivii Grantovou, studentku, která přijela na výměnný pobyt, obvinění se městečkem Port Gamble šíří rychleji než nejpopulárnější zprávy na Twitteru. Skoro všichni ukazují prstem na Briannu, již mnozí pokládají za falešnici a jejího přítele Drewa. Čisté svědomí však nemá ani Beth Leeová, samotářka, u níž Olivia bydlela. Bethiny nejlepší přítelkyně Hayley a Taylor Ryanovy se pokusí její jméno očistit, přitom však objeví hustou pavučinu šokujících tajemství.

Gregg Olsen, autor bestsellerů New York Times, ve svém druhém skandálním románu ze série Prázdná rakev zkoumá odvrácenou tvář společnosti. Inspiroval se skutečným případem Amandy Knoxové.

Byl celý zamazaný. Ruce ho bolely a přes oko měl šrám. Byla to bojovnice. Sledoval pohledem špačky usedající u sousedů na šňůru od prádla. Když byl kluk, střílel ptáky vzduchovkou. Pamatoval si, jaký to byl pocit, když mu jejich těla těžkla v ruce. Ztěžka dýchali. Snažili se přežít. Dívali se na něj maličkýma, ale velice vyděšenýma černýma očkama, dokud je nerozmáčkl holýma rukama. 
                                                                -Zrada, str. 142-

Tak jako v prvním díle této série i tady jsou postavy a zápletka smyšlené, ale dějová linie obsahuje některé prvky ze známého případu vraždy britské dívky v italské Perugii a následného obvinění americké studentky a jejího přítele z této vraždy.

Ubodaná dívka a pátrání v minulosti
Šestnáctiletá Olivia pochází z Londýna a v Port Gamble je na výměnném studentském pobytu. Příběh začíná jejím napadením. Olivia se ale tak snadno svého života nevzdává, protože má své sny, za které stojí žít. Bohužel sny ji před útočníkem nezachrání a ona umírá. Byla brutálně ubodaná během Haloweenské párty. Oliviino tělo nachází její kamarádka Brianna, která se vůbec nechová a nevypadá jako zdrcená kamarádka. S přítelem Drewem, kterého Brianna zavolala ještě dřív než záchrannou službu, se vášnivě líbají, jako by se vůbec nic nestalo. Kdo je tedy hlavní podezřelý? Beth, která se s Olivií ten večer pohádala a nebo Brianna, která se právě chová jako sociopatka? Vraždu kamarádky se opět pokouší vyřešit již známá dvojice, sestry Hayley a Taylor. Přijdou na to, kdo je Olíviin vrah ještě dřív, než zemře někdo další? A co jim tají jejich matka o své i jejich minulosti?

Když jsem přečetla první díl série Prázdné rakve, ze kterého jsem byla opravdu nadšená, vůbec by mě ani nenapadlo, že druhý díl může být ještě lepší. Gregg Olsen si opět vybral skvělé hlavní téma, bylo to o lidech z vyšší společnosti - tedy ti, co mají spousty peněz, ale žádný čas na děti, a ty jsou pak odvržené, rozmazlené a celkově zkažené špatnou výchovou. Ze začátku je to spíš o seznámení s novými postavami a o začátcích pátrání po Oliviině vrahovi. Ovšem jak se blížíme k polovině knihy, opět se začnou více zapojovat do vyšetřování dvojčata Hayley a Taylor, kniha dostane rychlý spád a Vy už se od příběhu neodtrhnete. V knize máme zase spousty pohledů a děj je vyprávěn ve třetí osobě. Přibyl tu navíc pohled vraha, kde bylo opravdu bravurně popsáno, jak by se asi tak mohl cítit někdo s nemocnou myslí po spáchání první vraždy. Postavy jsou opět skvěle popsané i s jejich charakterovými vlastnostmi. Líbilo se mi, že se v příběhu objevila Starla se svojí matkou Mindee a ani jedna se nezměnila, autor se držel jejich původních charakterových vlastností. Postavy dvojčat jsem si oblíbila již v prvním díle, jen tak lehce se nevzdávají a při jakékoliv situaci si dokážou obě zachovat chladnou hlavu.

Znovu musím pochválit zpracování knihy, protože tato série je opravdu ozdobou knihovny. Obálka opět nezklamala – obrázek je krásný a výstižný, střed obálky je matný a po krajích lesklý, jako rámeček. Povedené nadpisy kapitol a vůbec celkové ozvláštnění textu různými sms zprávami, novinovými články a třeba i protokolem z pitevny, vypadá moc dobře.

Knihu určitě moc doporučuji. Je to další Olsenovo skvělé dílo, které Vás nutí přemýšlet a knihu musíte přečíst až dokonce, dřív se Vám ji odložit nepodaří.


Hodnocení               obálka 5/5           příběh 5/5


Katka


Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fortuna Libri.


Zdroj
Anotace, obálka: fortunalibri.cz
Obrázky: zpravy.idnes.cz, tn.nova.cz

6 komentářů:

  1. ty uz mas prectenou i dvojku? jsi silena :-D ale opet moc zajimave!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, zaprvé jsem doháněla resty a za druhé se to četlo samo, ve tři ráno jsem měla dočteno a hotovou recenzi :-D.. Děkuji :-)

      Vymazat