21. 4. 2014

Jak to vidím já - Můj život bez mříží

Název: Můj život bez mříží
Autor: Jiří Kájínek
Počet stran: 176
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: V této knize Jiří Kajínek vypráví o svém životě. Vzpomínky na dětství, které prožil v idylickém rodinném zázemí na vesnici a mezi kamarády, doplňuje vyprávěním o škole, dospívání, láskách, zálibách, starostech a popisem svého vztahu k ostatním lidem i ke společnosti. Jiří Kajínek pootevře dvířka tajemství svého umění práce s planžetou, s jejíž pomocí dokázal otevřít každý zámek, čehož následně „úspěšně“ využíval… Podělí se i o několik příběhů a zajímavostí z bytů a domů, které v minulosti jako nezvaný host navštívil. Za svou „profesi“ zloděje se Jiří Kajínek už mnohokrát omluvil, a to jak v obecné rovině, tak v mnoha případech i přímo konkrétním poškozeným lidem. Za toto své nezákonné počínání vždy přijal přiměřený trest, který následoval. Ve své knize vysvětluje, proč se ale odmítá smířit s trestem za vraždy, které nespáchal.



„Byl jsem sice zloděj, ale ve srovnání s těmi dnešními, jen takový móóóc malilinkatý!“

Hlavní postava: Jelikož se jedná o bibliografii samotného autora, je tu jasné, že se bavíme o Jiřím Kájínkovi. Jako člověk mi dle svého vyprávění přijde milý a ač to vyzní směšně, ale i pravdomluvný a čestný. Samozřejmě, nemůžeme brát vše co čteme jako důkaz toho, že takový Jiří K. vážně je. Ovšem co mě praštilo do očí jako první, bylo to, že Jiří K. má veliké sebevědomí. Mé podezření potvrdil i psycholog, který na J.K. vytvářel znalecký posudek. Ve zprávě je mimo jiné i toto " optimista korespondující s nadlimitní sebejistotou". Zda je to dobře nebo špatně si musíte zjistit až vy samy, přečtením této knihy.

O čem kniha je: Jak jistě víte, v knize J.K. vypráví svůj život od raného dětství. Jaké měl rodiče a vztah ke svému jedinému sourozenci. O sestře vypráví neustále a můžete tedy zjistit jak je na tom jeho sestra  dnes. Dále jaký byl v dětském věku, jaké měl známky ve škole a jak vynikal ve sportu. Rád se vrací ke svému koníčku a to chytání ryb. Mimo jiné zabrouzdáme i do věku dospělosti, kdy Jiří začínal se svým "živobytím". Takže se dozvídáme tajuplnosti vykrádání bytů, i veselé historky z nich. V další části knihy je sálo-dlouhý rozhovor s autorem.


Celkové shrnutí: Bibliografie a memoáry mám velice ráda a vždy mě zajímá, co nového se ještě o známých osobnostech dozvím. Tato kniha mě zajímala o to víc, že velmi medializovaný J.K. vůbec nemá na nic šanci a i když je půlka republiky proti němu, stále věří, že se jednou dovolá ke spravedlnosti.
 Je celkem těžké sepsat hodnocení na tuto knihu, aniž bych do ní vkládala své politické názory. Proto vynechám samotný případ a  budu se v tomto článku věnovat pouze knize. Protože, ono to tak je právě i v ní. Ačkoli má kniha méně stránek čte se docela pomalu, ale nudností vypravování to určitě není. Více se na věty soustředíte a bloudíte  ve vlastních myšlenkách a pomaloučku si utváříte na J.K. svůj vlastní názor. Můj pohled na věc zůstává stále stejný, ovšem samotného Jiřího už beru trochu jinak. V knize se objevují fotografie z dob dětství i mládí nejen samotného Jiřího, ale i rodiny nebo kamarádů. Můžeme vidět jeho vysvědčení i občanský průkaz. Kdo rád cvičí a J.Kájínkovi závidí jeho svaly, nakoukne do knihy kde Jiří odhalil tajemství svých bicepsů. Jak už jsem zmiňovala, kniha je velmi zajímavá a v ledasčem překvapivě i poučná. No řekněte, jaký zloděj Vám poradí, kam určitě neschovávat své úspory?
Další část knihy vytváří rozhovor a různorodé otázky, na které se mimochodem nikdy nikdo jiný nezeptal. Knihu oživují a stále se dozvídáme nové a nové věci a více si utváříme obrázek na samotného Jiřího.

Hodnocení dnes nenapíšu, protože bibliografie se hodnotit nedají. Každopádně knihu doporučuji a věřím, že budete překvapeni, co vše se dozvíte. 
 Mája 

 Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.



Zdroj: Fotografie + anotace - www.fragment.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat